Sunday, 9 April 2017

AL-FATEH

luahan hati tini at 10:53 am
Reactions: 
Bismillahhirrahmanirrahim ..

Dalam sedar tak sedar dah hampir ke penghujung study dekat matrik . Banyak benda atau perkara baru yang aku dapat time study dekat matrik . Macam2 perangai dan ragam manusia yang aku jumpa. Semestinya banyak perkara yang aku belajaq dekat situ . Semakin aku dewasa , semakin takut untuk aku kenal dengan ramai orang . Ya manusia datang dan pergi . Tapi Allah tak pernah jauh dari kita . Kadang orang kata pengalaman itu mematangkan seseorang . Kadang pengalaman jugak buat seseorang takot , takot pengalaman pahit berulang kembali . Itu reality kn ?? Nak tak nak tetap kena hadap juga . Permainan dunia kadang berada di atas dan kadang berada di bawah . Yang penting semangat untuk teruskan kehidupan . Apa juga halangan mesti ditempuhi . Yang penting kita tahu matlamat sebenar hidup ini .

Nak aku kongsi kan mengenai seorang insan yang sangat hebat . Siapa ?? Sultan Muhammad Al-Fateh . Raja yang berjaya takluki sebuah kota yang gah yang dinamakan Kota Konstantinopel pada usia yang sangat muda . Sangat kagum dengan sikap dan sifat Al-Fateh . Sejak kecil lagi orang sekelilingnya mengatakan bahawa dia akan menakluki kota itu nanti bila besar nanti . Dan sampai lah dia dewasa dan matlamat dia hanya satu iaitu dia akan takluki kota itu walau dalam apa juga cara . Hebatnya keinginan dia dan ada yang mengatakan sangat mustahil untuk seorang anak muda menakluki kota itu . Tetapi kerana dia percaya , dengan ilmu yang ada dia gunakan untuk capai matlamatnya . Fokus dengan setiap apa yang dilakukan walaupon banyak cubaan dia gagal tapi dia tetap sabar dan apa yang penting dia berserah kepada Allah dan bergatung harap pada Allah iaitu Tuhan yang Maha Besar .

Tapi mampuka aku sehebat Al-Fateh ?? Apa matlamat aku ? Mana sikap sabar aku ? Aku tak fokus dalam perkara yang aku buat . Asyik ingat crush itu crush ini ? P matrik nak caqi Crush ka ?? ingat la sikit mak ayah hntaq suruh p belajaq bukan bercrush bagai . Biaq la orang nak kata tak famous la apa la tak laku la xdak orang mau . lantak la mulut manusia . Hati tu simpan elok2 untuk yang halal ya . Ingat tini pspm2 dh dekat ni kalau still dengan sikap berlengah-lengah haa tahu la akibat dya . tengok la result nnt mcm mana . Biaq laa orang kata kau malaih sekali pon tp biaq usaha dalam senyap dan buktikan semuanya dengan kejayaan kau . Tak susah pon semuanya tp kau kena berubah . Kalau dlu ada org cipta rekod 20 A spm , 19A SPM Takkan ag hnya perlukan 4A untuk 4FLAT . So wake up and make your dream come true . More important is u trust and believe yourself that you can do it and face all problem . So keep calm and remember Allah always with you whatever you are . so remember Allah and He will remember you . Jadikan AL-Fateh semangat ag untuk teruskan usaha . Ingat dulu nak sngat masok matrikkn ? dan ag masok matrik dengan seocnd intake sbb apa ?? Sebab Allah bagi ag peluang untuk cipta kejayaan ag dekat matrik bermula drp matrik .. So bersyukur laa .

0 pujian buat saya:

Animated  Sparkly Love Heart
 

ORDINARY PERSON Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos