Monday, 21 August 2017

PESANAN

luahan hati tini at 12:34 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Saat mata terpejam lena 
Tidak kelihatan indahnya dunia
Saat terbuai diulit alam mimpi
Terasa indahnya fantasi dari realiti 

Siapa aku untuk bercakap soal cinta ?
Di usia semuda ini apa yang aku tahu tentang cinta ? 
Bahagiakah bercinta hinggakan manusia terbuai dengannya ?
Cinta ini amat luas maksudnya .

Cinta itu Allah yang hadirkan . Cukup aku katakan cinta Allah amat hebat . Persoalannya layakkah aku mendapatkan Cinta Ilahi ? Dek kerana dosa dan masa silamku . Kalau dulu solatku tidak cukup sehari lima waktu , kalau dulu auratku tidak ditutup dengan sempurna , kalau dulu percakapanku kasar , kalau dulu kemarahanku tak dapat aku kawal , kalau dulu SABAR itu tiada dalam diri ini izinkan aku perbaiki diri . Aku tahu , saat mata terpejam rapat , saat nyawa ditarik malaikat , saat orang sekeliling tidak dapat lagi membantu kerana di saat dunia aku tinggalkan , akhirat yang bakal aku jejaki . Hebatnya cinta Allah dikala ketenangan itu dirasai , dikala indahnya mendengar bacaan suci al-quran , dikala sujudku hanya untukNya , dikala hembusan nafas terasa nyamannya dan tiupan angin yang dingin di pagi hari . Andai surat cinta dari seorang lelaki yang kau inginkan , berlagu dengan puitis dan pujian terhadap dirimu wahai perempuan , penuh dengan luahan perasaan yang mampu mencairkan hatimu wahai perempuan , yang bisa membuat tidur malam mu tak lena dek panahan cinta sang jejaka melalui kiriman surat cinta . Tak perlu menunggu surat cinta dari sang jejaki kerna mungkin kau tidak sedar indah lagi kiriman Allah untukmu . Bayangkan Al-quran itu surat cinta dari Allah . Indahnya bahasa syurga , andai dibaca tenang yang kau akan rasai , tidur malam mu akan nyenyak dan tenang selepas membacanya , Indahnya kalam Allah . Saat Al-quran menjadi panduan kehidupan yakinlah Al-quran akan membantumu kelak . 

Andai kau kenal akan cinta Allah , maka kau akan mengerti apa itu cinta sebenar . Mencintai Allah dan Allah akan hantarkan orang yang mencintaNya untuk mencintaimu juga . Percayalah hebatnya cinta jika Allah sebagai cinta yang utama . Ilmu ku belum mampu bercakap besar tentang cinta . Kerana aku sedar aku terlalu mengejar cinta manusia sedangkan ak sendiri tidak faham maksud sebenar Cinta . Cintakah andai maruah kau gadaikan ? Cintakah andai tubuh kau serahkan ? Untungnya sang jejaka saat diri kau serahkan tanpa akad nikah . Tidak semua lelaki jahat andai silapmu wahai perempuan tak mungkin lelaki yang kau cintai dulu menjadi lelaki yang kau benci saat ini . Jangan jadikan masa lalumu untuk membenci semua lelaki . Andai iman sebagai kekuatan dalam diri mungkin sesuatu benda yang tidak baik dapat dielak . Zina takkan terjadi sekiranya bukan keinginan dari kedua-dua pihak . Seperti selalu kita dengar " Andai berdua pasti ada yang ketiga dan yang ketiga itu adalah syaitan" .

Bagi pandangan aku sebagai perempuan , memang inginkan seorang lelaki diusia remaja , perasaan ingin bercinta or lebih mudah dikatakan kapel tapi usia remaja bukan masa yang sesuai untuk bercakap soal hati dengan lebih mendalam . Cukuplah berkawan dan kenal perangai masing2 dan anggap sahaja andai ada jodoh bersama pasti suatu hari nanti akan ditakdirkan untuk bersama . Mencintai dan memiliki tidak mampu kedua-duanya andai bukan jodohmu . Pesanan ku buat diri sendiri dan orang lain yakinkan cintamu dengan Tuhanmu baru kau dapat merasai indahnya mencintai dan dicintai . 

Saturday, 19 August 2017

Everything Gonna be OKAY

luahan hati tini at 3:25 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Nice to know you . You're my favourite person and i like you . Oh no , actually it just a joke . Don't take it serious okay . Arhh what going on right now and what should i do ?? Please , i hate this feeling so much . As you know i like being around you , you always made my day and i'm glade cause i know you very well . But , i think i'm going crazy right now because i don't know what i going to write for today's entry .

Ohh don't worry and take it easy . Just go on with your life and apa mimpi tetiba nak ber-english bagai ni . Haha nervous sangat sebab hari dah semakin suntuk untuk buat persediaan nak masuk Uni . Arhh seriously malas sangat sebab cuti terlalu lama and nak mula belajaq balik amatlah sukar sebab fizikal dan mental harus kuat . Mana tak nya cuti asyik makan tidur watching movie and something yang lazy la . Baca buku tu ada jugak tapi buku fiction la . Haha novel cinta di alam fantasi yang mana hero and heroin mesti cantik , kaya , kawin paksa , and sangat2 jauh dari alam realiti dan semestinya lelaki macam hero dalam novel tu sukar untuk dijumpai or mungkin 1 dalam 1000 lelaki . ARGHH whatever la sebab semua tu bukan masanya lagi untuk bercinta or berperasaan suka dekat mana2 lelaki sebelum sampai seru or jodohku kelak . Hahaha leteranku amat tak syok didengari oleh sesiapa pon . Sorry sebab English yang salah or tak sedap sebutannya dan mungkin salah ejaan or apa2 ja la .

Universiti Utara Malaysia telah menawarkan saya untuk menyambung pengajian dalam bidang Sarjana Muda Kewangan dan Perbankan Islam selama 4 tahun . Alhamdulillah sebab dapat masuk Uni. Walaupun pada mula perasaan tak berapa nak syok dengan apa yang dapat tapi as we know aturan Allah itu lebih baik untuk setiap umatNya . "kenapa dapat U ni ? kenapa kos ni ? kenapa ? kenapa ? and kenapa ? so many Why ?? and the answer surely at the end of the day , saya bahkan semua orang yang asyik mempersoalkan sesuatu benda akan tahu jawapannya kerana Allah dan aturkan semua yang terbaik untuk umatnya . Thank you Allah .  More or less than 2 weeks i'm gonna enter to a new life at new place and will know new person with many attitude for sure . I just hope i dapat kekuatan untuk teruskan perjuangan sebab walau dimana pon kita berada perjuangan tu tak pernah tamat kerana jika tiada permulaan dimana pengakhirannya ? Think it :)

Actually , first paragraph langsung takdak kene mengena dengan apa yang diceritakan ini . Just luahan perasaan daripada manusia yang tengah serabut pikiaq pasai nak masuk universiti and sure UUM walaupon dekat i'm gonna homesick . Okay no need to worry and serabut sangat sebab yakin dengan bantuanNya all things will be easier and inshaallah bole dilalui dengan keizinan dan keredhaanNya . Amin .

Wednesday, 16 August 2017

NUKILAN HATI

luahan hati tini at 2:47 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya



Suatu suara tangisan kedengaran,
Menyedarkan manusia dari khayalan,
Begitu nyaring ,
Namun tangisan itu disambut dengan senyuman kegembiraan.

Lahirnya seorang bayi perempuan ,
Tersenyum gembira sepasang suami isteri,
Nur nama diberi seindah wajah yang tenang dan suci,
Syukur terucap akan kurniaan Ilahi .

Disayangi dan ditatang bagai minyak yang penuh,
Hari demi hari Nur semakin meningkat remaja ,
Segala kemahuan dituruti si ibu dan si ayah ,
Indahnya hidup Nur umpama sang puteri di istana .

Bahagianya ibu dan ayah melihat anak mereka berjaya,
Di menara gading tamatnya ijazah pertama ,
Dicium pipi ibu dan ayah tanda kasih sayang,
Ucapan syukur dan terima kasih dilafazkan .

KINI
Anak yang disayang dan dibelai sudah jauh terpisah,
Melangkahkan kaki ke bandar untuk mencari kerjaya,
Telefon bimbit sentiasa dilihat dan dipegang,
Menunggu panggilan satu-satunya anak kesayangan.

Nur kini bahagia dengan kemewahan dunia,
Berfoya-foya tanpa mengingati asal usulnya,
Tudung terbang entah ke mana ,
Bebas bergaul dengan pelbagai manusia.

Hanyutnya seorang perempuan dengan cinta,
Tubuh dan maruah diberi tanpa rasa ,
Bahagianya sang lelaki bermain kata ,
Hingga terlupa akan dosa zina.

Ibu dan ayah masih menunggu setia,
Kepulangan si anak ditunggu jua,
Album si anak sentiasa ditatap tanpa kata,
Doa dan harapan kepada Pencipta .

Wahai anak ,
Dimanakah kamu sekarang,
Lupakah kamu pada ibu ayahmu,
Lupakah kamu pada orang tua yang membesarkanmu,
Doaku sentiasa bersamamu,
Bagaimana kau sekarang nak,
Cukupkah pakai makan mu sehingga ibu ayahmu tidak kau hubungi,
Bahagiakah kau dengan permainan dunia,
Hingga kau lupa akan akhirat kelak 
Pulanglah nak melihat ibu ayahmu walaupun cuma seketika,
Kerna itu hajatku sebelum menutup mata .

Nur bagaikan hilang arah ,
Disisihkan kawan-kawan yang semakin jauh darinya,
Dicaci dihina kerana kandungannya ,
Hasil zina dengan lelaki durjana .

Indahnya cinta saat kau serah segalanya,
Indahnya bersama saat kau lupa akan Pencipta,
Indahnya berasmara tanpa fikir dosa pahala,
Hingga tergadai maruah seorang wanita.

Saat ini,
Baru dahimu sujud menyembah Ilahi,
Matamu menangis akan keinsafan diri,
Siapa lagi harus dipercayai ,
Setelah dirimu dikhianati oleh seorang lelaki .

Wajah ibu dan ayah mula terbayang,
Sedih dan pilu menusuk di hati ,
Ibu, aku rindu akanmu,
Ayah, aku rindu akanmu ,
Ampunkan dosa anakmu ,
Kerana telah melupakanmu .

Pulangnya si anak ke sisi ibu ayah,
Pandangan sayu seorang ibu melihat diri anaknya ,
Jika anakku hamil , 
Dimana suaminya ,
Kenapa anakku tampak sedih dan kecewa ,
Jauh di sudut hati seorang ibu sedih melihat keadaan anaknya .

Kaki ibu dan ayah dicium mohon ampun dan maaf,
Anakmu ini telah lupa diri,
Anakmu ini berzina menyerah diri kepada lelaki,
Anakmu ini lupa akan pesananmu wahai ayah dan ibu
Anakmu ini kini mengandung anak luar nikah 
Anakmu ini disisih oleh masyarakat 
Anakmu ini tiada siapa-siapa melainkan ayah dan ibu 
Ampunkan aku ayah dan ibu .

Ampun si anak diterima walau jauh didasar hati kecewa ,
Anak yang dididik untuk harapan keluarga rupanya sebaliknya,
Namun hati seorang ibu dan ayah walau terluka ,
Anak tetap diampuni dan dipeluk mesra.

Ingatlah wahai anak,
Sejauh mana engkau melangkah , 
Ibu dan ayah jangan dilupa,
Kerana siapa kita tanpa mereka berdua .

Jangan kau senang dengan fatamorgana dunia,
Kerna kau belum tahu akan hidupnya di akhirat kelak.
Jangan kau sangka bahagia itu selamanya ,
Kerna kau dan aku tidak lari dari dosa
DAN 
Kerna kau dan aku hanya manusia biasa .
Animated  Sparkly Love Heart
 

ORDINARY PERSON Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos