Monday, 29 February 2016

Mak & Ayah

luahan hati tini at 12:20 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

Ak masih ingat lagi ketika baru melangkah ke alam sekolah ayah laa peneman setia . Sentiasa teman sampai ak dh rasa berani untk berdikari . Ak di dalam kelas ayah pulak di luar kelas perhatikan ak . Ak rasa sngat selamat walaupon ayah tak ada sebelah ku tapi ak masih bole melihat ayah dri dalam kelas ku . Mak pulak sentiasa menanti kepulangan ku . Ak disambut bagai seorang puteri . Rasa tuu amat bahagia . Mak lah yg sediakn pakaian untkku ,sikatkan rambutku , rapikan diriku . Ya mereka dua insan yg terindah dlm hidupku .

Melangkah ke alam sekolah rendah . Ayah masih sama . Hntar ak sehingga ke pintu kelas . Selepas ak sudah duduk di tmpat ku baru ayah pulang untk ke tmpat kerja . Habis jaa kelas ak dh nmpk ayah ku menungguku tepat pda masanya . Lebih awal dri wktu kelasku tamat . Pulang dari sekolah mak dah siapkn makanan . Bila ayah sibuk kerja mak pulak pergi dan ambil ak dri sekolah . Sehinggalah ak sudah berusia 12 tahun ttp perkara yg sama mak dan ayah lakukan . Bila tiba waktu untk ambik result upsr ayah datang untk melihat result ku . Ak nmpak wajah gembira ayah ketika mendengar namaku sebagai pelajar yg mendpt 5A . Ya ak sudah membanggakn mak dan ayah ak ketika itu . Wajah itu ingin ak cium ingan ak dakap tetapi ak hanya mmpu salam tangannya sebagai tnda terima kasih ketika itu . Ak pulang ke rumah disambut bahagia oleh ibuku .wajahnya kucium ak dakap tubuhnya tnda ak gembira dngan keputusanku .

Melangkah ke tingkatan 1 ayah ttp sama temankan ak untk masuk daftar ke skolah menengah . Tapi tiba2 ak diminta untk tinggal diasrama . Ayah ak tidak dpat menghantar ku sperti dlu lg kerana perkara yg xdapat dielakkan . Ak terima ak masuk ke asrma . Ya ak menangis kerana selepas ini hidupku tidak sama lagi .ak perlu berdikari . Setiap hari kol ayah dan mak mengatakan yg ak nak sngat balik . Malam hari ayah sanggop datang ambik ak kt asrama sbb ak mmg dah tak tahan . Selepas itu mak ayah nasihatkn ak .ak terima dan ak tinggal semula di asrma .

Teringat lg bila time balik minggu jaa rasa malas nk balik asrma . Mak yang tolong packing barang , tolong iron baju , semuanya mak lakukan ak hanya perlu siap untk pulang ke asrma . Sehinggalah ak di tingkatan 3 .ak dah okay dngan asrma . Dah tak nangis lagi .

Tiba waktu ambik result pmr . Ayah datang temankn ak ambik result . Tapi ak bukan dikategorikn pelajar cemerlang .ak mendapat 5A3B pada ketika itu . Tapi ayah masih tenang masih senyum menandakan dia gembira dngan result itu . Pulang ke rumah seperti biasa mak tunggu untk tahu keputusan ku . Mak sama mcm ayah senyum tanda gembira .

Semasa ak di tingkatan 5 ak berjuang dngan spm . Ayah cuti kerja untk baca yassin untk ak . MAk baca yassin untkku . AYah dan mak buatkan air yassin untkku . Sentiasa berdoa untk mudahkn urusan ku . Dan sekarang ak sedang berjuang untk lulus dlm test jpj . Sedih ketika ak gagal untk test yg pertma . Mak dan ayah datang untk temankn ak . Masih sabar menunggu sehingga tiba giliranku . Sampai sahaja giliran ak ,ak menghampakan mereka . Ak gagal . Tetapi muka mereka masih tersenyum memberi semangat kepadaku bahawa "cuba lagi lepasni mst bole " . Dan ak pohon agar untk second test ak berjaya menggembirakan mereka .

Ketika ini umurku sudah 18 tahun dan adakah ak mampu memberi senyuman di wajah mak ayah ketika ak menerima keputusan spm pada 3/3/2016 nnt ? Adakan keputusan itu mmpu buat mereka tersenyum bahagia ? Ak tahu disebalik wajah yg bahagia itu terselit perasaan risau . Tapi ayah dan mak dpt sembunyikannya hnya dengan sebuah senyuman yg ckup manis . Sesungguhnya tuhan , doa seorang ibu dan seorang ayah itu hebat , ak pohon padamu agar makbulkan doa mak dan ayah ak yg ingin melihat kejayaan ku . Sesungguhnya kedua dua insan ini amat berharga dalam hidup ku .

Friday, 19 February 2016

Tiada guna

luahan hati tini at 12:58 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

Okay ak dalam mood nk update blog ni sbb arr xtau nk kata apa dh . Ish klau boleh nk lpas perasaan ni dpan manusia xguna tuu . Hishh seriusly ak ckp blog ni ak bnyak ceta psai perasaan . Okay this is my blog so ikot suka ak nk tulis pasai apa , siapa , mengapa , bagaimana dan whatever laa . Ak juga ada hak untk tulis apa aja dlm blog nii pasai kehidupan ak . Ak bercerita xdk nk sebut nma sapa , siapa dya dan ak hanya mention dya sebagai manusia .

Kadang ak geram dan ak xmmpu nak lpaskan geram tuu . So ini fungsi blog ak . Bukan tujuan ak untk mnx org follow ak berjuta juta . Cukup sekadar ak nak lepas perasaan dalam blog ni . Kali rasa nk tulih tentang manusia seorang nii bernama lelaki ..

To my lovely and hensem friend ,
Thank you sbb hadir setelah lma menghilang . Seriusly setelah masok sekolah menengah dah lama tak jumpa kau datang balik cari ak . Ya mungkin hanya sebagai seorang kwn ak amat hargai . Dua tahun lalu kau msj ak sebagai kwan . Terlalu baik layanan kau berikan tak ubah seperti seorang puteri . Topup tak ada nak msj dngan kau , kau sanggop share , sanggop xtidoq 2/3 pagi sbb nak msj dngan ak . Datang sebagai seorang kawan tp setiap kata yg kau beri tak ubah seperti lelaki yg memberi harapan kepada seorang perempuan . Macam2 yang kau ucap kau ungkap sampai mampu mencairkan mna2 hati perempuan . Yaa kau bagi harapan yang tinggi . Sehingga sampai satu tahap ak yakin perasaan tuu . Dan kau kecewa kan ak apabila kau bertanya tentang ex kau yg kau sendiri tak tahu mana dya pergi . Baru ak sedar yang ak cuma tempat untk kau guna waktu kau bosan tmpat untk kau cari semula ex kau yg dh lama hilang . Mnx ak carikan no ex kau , mnx untk ak bagi fon dkt ex kau sbb nk ckp ngan msj dngan ex kau . Guna no ak sendiri msj yg mengatakan kau nak getback semula dngan ex kau . Wawww !! perasaan seorang perempuan yang diberi kata2 manis setiap malam, diberi harapan setiap kali msj dilayan tak ubah seperti puteri  hancur wktu tuu . Ak yang bodoh . Ak hanya tmpat untk kau guna ketika kau memerlukan . Kau tanya ak suka kan kau atau tidak ? Soalan apa sedangkan kau yg beri harapan kat ak . Ak bodoh ak salah menilai perasaan antara jujur atau pon mainan . Mungkin ak yang silap seratus peratus sbb percaya kan lelaki mcm kau . Ak lupa ak tak layak untk disukai mana2 laki .selama ak hidup ak hanya seorang perempuan yg menjadi org tengah antara perhubungan seorang lelaki dan perempuan . Ak salah dan ak msj mnx maaf pada kau . Mengharapkan kita bole jadi kwn biasa mcm wktu sekolah rendah tp ak silap smuanya dh berubah . Msj ak tak dilayan walaupon dari msj sebagai seorang kwn . JAdi ak sedar yang ak dah tak diperlukan ketika ini . Ak berharap ak takkan jumpa kau untk selama lamanya . Ak malu dengan diri sendiri malu sebab bodoh mempercayai mulut manis seorang lelaki .
A clear rejection is better than fake promises .

Tuesday, 16 February 2016

Dia Pencipta

luahan hati tini at 8:48 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah Allah bg ak kesempatan untk bernafas dan merasai nikmat di dunia ni . Sesungguhnya ak inginkn cahaya petunjuk Allah untk ak berubah menjadi baik . Ya ak mengaku ak bukan manusia yg baik . Ak xbole dikatakan baik lg sedangkan solat ak lengah2kan bahkan pernah ak tinggal xcukup lima waktu . Ak belum bole dikatakan baik selagi ak xmampu mengawal marahku . Ak tidak layak dikatakan baik sedangkan lidah dh mulut ku berkata sesuatu yg tidak baik . Sesungguhnya ak bukan manusia yg baik kerana hatiku yg sentiasa dipenuhi titik hitam .

Kadang kala rasa ingin berubah itu ada tetapi hati sendiri tidak tergerak untk berubah . Hanya di bibir sahaja mengucapkan kata "aku nak berubah " tp jawapan ada pada hati dan diri sendiri . Ya sememangnya ak seorang manusia yg penuh dngan dosa . Mungkinkah dosa yg ak lakukan ini menyebabkn doa ku tidak dimakbulkan . Ak sendiri sedar ak melakukan dosa itu  tetapa selepas memohon ampun dari Allah ak masih mengulangi perkara yg sama . Sehingga kan ak terbaca sesuatu dan ak sedar kita hanya mampu bergantung pada Allah sesungguhnya dengan izinNya akan berlaku sesuatu yg dikehendakinya .

Bila hati tak tenang menangis meminta ketenangan dari Allah sedangkan sewaktu gembira , ketawa sehingga lupa perasaan tu dari siapa ? Adakah ak jahil tetang agama mu ya Allah ? Setiap doa yg ak mohon ak mengharapkan diperkenankn doa itu ya Allah . Jika sudah tiba masa untk ku berubah kau bukakan pintu hati ini untk kembali ke jalan mu . Agar ak tidak lalai denga permainan dunia yg hanya sementara . Dan kau teguhkan lah hati ini ketika dalam usaha untk memperbaiki diri agar tidak tersilap langkah lagi . Amin ... terima kasih Ya Allah .

Monday, 15 February 2016

Gagal

luahan hati tini at 3:52 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Hampa ! Kecewa ! Sedih ! Marah ! Kesal ! Benci ! Sesungguhnya ak xdpt gmbarkan perasaan ak masa ni . Weh ak gagal test jpj hari nii . Tp bukan smua la gagal . Jln raya okay lulus . Dlm litar laa . Naik bukit elok dh . Hmm masuk ja parking failed . Yaa mmg xpatut salahkan kereta tp keta yg ak naik tuu sblum nii dh ada org len yg failed jgk . Why ? Sbb cekam keta tu laaa . Lepas sikit mati lepas sikit mati .. hmm bkn xtau ak cm na klau dh keta mampus terus xdk mood nk teruskn tp ak teruskn jgk dan keta tuu ttp buat hal . Weh sedih kot jpj suruh kluaq puakkkk dya cop GAGAL . Haaa puas laa . Kesian laa dkt ayah penat ulang alik antaq tp xlulus . Hmm arini mak ikot skali tp xlulus jgk . Penat mak mai tngok . Okay klau gitau kt org len yg keta tu buat hal mst org xmau caya kn ? Haaha mnalah keta boleh disalahkn mst lah yg bawak tuu org yg xpndai bwak sbb tu keta tu nk mampuih . Hmm tp ak bwak ak sendiri tau apa yg masalahnya . Okay xpa bkn ak sorang yg gagal harini . Bnyak lagi yg ikot jejak ak . Hope lpas nii second test bole buat elok2 noh . Jangan smpai ak pada tahap putus asa . Wktu tuu emosi yg mengawal segalanya .

Animated  Sparkly Love Heart
 

ORDINARY PERSON Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos