Saturday, 12 November 2016

Takot

luahan hati tini at 12:37 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Bismillahhirrahmanirrahim ...
Lidah ini jarang menyebut namaMu,
Hati ini jarang untuk mengingatiMu,
Tangan ini jarang memegang Al-QuranMu,
Kaki ini jarang melangkah ke rumahMu,
Sesungguhnya aku gagal dalam mentaati perintahMu .

Layakkah aku mendapat setiap sesuatu yg ak minta dariMu ? Sedangkan ak terlalu asyik dengan dunia sementara ini .
Kenapa hati ini sangat2 takot untuk menghadapi sesuatu perkara ?
Hati ini sangat2 tidak tenang ,
Adakah ak tidak mendapat redhaMu wahai Tuhan ?
Aku inginkan sangat2 menginginkn ketenangan yg luar biasa .
Aku takot di akhir zaman ini hanya mulutku yg petah berbicara tetapi ak tdk melakukan suruhanMu .

Masih adakah pintu taubat untukku ?
Masih adakah peluang untukku berubah ?
Adakah perasaan ini hanya hadir ketika ak rasa takot untuk peperiksaan ?
Jauhkanlah aku dari sikap sebegitu .

Ya Allah , engkau lebih mengetahui setiap yg terbaik untukku .
Maka catatkan untukku kejayaan ,
Andai sudah tercatat untukku kegagalan ubahlah ia menjadi kejayaan untukku . Sesungguhnya tugas ku adalah berusaha, berdoa dan selebihnya bertawakal kepadaMu . Aku inginkn keredhaanMu agar setiap apa yg ak lakukan didunia ini terasa amat mudah hanya dengan izinMu Tuhan .

Saturday, 16 April 2016

KeredhaanNya

luahan hati tini at 12:08 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum..

Akhirnya ak dh tau keputusannya . Ak xdpt masok matrik . Sedih sngat sedih sebab letak harapan yg tinggi untk sambung akaun kt matrik . Rasa semangat nak belajaq hilang sngat . Cmna ak nk teroihkn bidang yg ak minat satu2nya bidang yg ak sngat2 minat knpa ak xboleh ? Knapa ? Mula nk melawan takdir mula xnak terima kenyataan mula lah nk persoalan kn ketentuan Allah . Manusia xpernah lari drp perasaan xpuas hati . Itu lumrah kejadian manusia . Klau dak xada laa kes 1MDB setiap hari dlm berita . Klau tak xada laa kes Tun.M dngan Najib anak Razak . Itu smua dunia politik dan xdk kena mengena dngan ak . Hahaa dh lari tajuk agaknya .

Okay lpas ak dpt tau xdpt matrik dan rasa sngat2 hmpa . Apa yg ak nak ak xdpt . Meletakkan harapan pda sesuatu yg xpasti tuu sakit sangat bila dpt tahu yg harapan tuu xterjadi dan sebaliknya yg kita xharapkn yg akn dpt . Lpas tuu check untk ting.6 . Dan keputusannya ak dapat sambung ting.6 dkt semjey dngan jurusan sains . Sesuatu yg ak langsung xnak sbb ak xnk study dkt skolah dh . Ak sombong ak pandang rendah dkt fom 6 seolah olah masok fom6 nii xbest sbb still dkt skolah . Last2 bnda yg mmg ak xnak laa ak dpt . See ?? Allah dah tunjuk dan allah dan buktikan sesuatu . "Kamu sukakan sesuatu padahal ia buruk bgmu, kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu" . Dngan kata2 tu Allah dh buktikan pada ak yg bnda yg ak bnci laa yg ak dpt . Tu laa sombong sngat xnk masok pra u nk pergi mengaji tmpat len xnak dh tmpat tuu last2 fham ja laa itu yg allah dh ttpkn allah dh atoq . Allah lebih tahu nasib seseorg hmbanya . Allah dh atoqkn yg terbaik .

Lpas dpt nasihat mak ayah , cikgu ak mula sedaq yg itu rezeki allah dan ak kena bersyukur . Allah xbgi apa yg ak mnx mungkin ada sbbnya dan allah bg apa yg ak xminta semestinya itu yg terbaik . Ak perlu bngun dri tidoq . Bangun dri angan2 .ak kena sedaq realiti kehidupan Allah is the best planner . Dan alhamdulillah ak dah redha dngan rezeki nii . Syukur sbb ak ditawarkan untk ke ting.6 sngat2 bersyukur dpt sambung belajaq . Terima kasih Allah . Ini baru permulaan untk ak teruskn perjuangan .

Tuesday, 12 April 2016

Lalala

luahan hati tini at 1:51 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

"Silap ak juga kerna jatuh cinta
Insan sepertimu seanggun bidadari
Seharusnya ak cerminkn diriku
Sebelum tirai kamar ak buka untuk mengintaimu..." cewwahh hahaha klau org dngaq suara aku ni mst akan jatuh . Haaa ? Jatuh ? Jatuh cinta ka ? Dak aih jatuh terduduk sbb sora ak yg xsedap nii hahaha . Okay khamis nii dh bole semak samada dpat ka tdk masok matrikulasi . Hmm dngan penuh pengharapan agar Allah bg ak peluang untk smbung pelajaran ak kt matrikulasi . Rasa takot nii nak semak awt terasa mcm xdpat ? Hmm xtau laaa takot nii hmm . Okaylah nk p mkn tngah hari ni . Hehehe baii

Kekuatan

luahan hati tini at 1:07 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

Haishh xleh move on lg laa dngan lagu kalah dlm menang nii . Tiap hari dok melalak nyanyi lagu tuu hahah . Xsopan plk bila kta melalak salah tuu menghayati setiap patah kata dlm lirik lagu tuu . Walaupon lagu tuu agak rncak tp best mkna yg sngat mendalam . Hmm act mata masih xmampu untk dilelapkan entah laa kenapa sukar sngat nk tdoq . Hahahaha

So ... time nii la nak lpaskn mood dkt blog heheh . Sometime rasa mcm nk alone jaa . Takot untk berkawan sbb ssh nk percaya kwn skarang ni . Try to find bestfriend but setakat laa belum jumpa lg laa . Biaq org nak kta "eh ag xkluaq ka dngan kwn2? , hmm awt dok sorang2 ni ? Hmm ag mmg xberkwan dngan org ? org xsuka berkwan dngan ag ka ? " hnya satu jawapan untk semua tuu . The answer is "kwn2 dh lupakan ak" . Hahahaha cewwah ak tipu jaa laaa xdk aih org mai tnya ak cmtuu . Org nk dkat ngan ak pon xmau sbb muka ak pda mulanya dikatakn seorang yg sombong tp bila dh kenal okay jerrr . Hehe xkenal maka xcinta kan ? Hahaha berani mai tnya ak bg pelempang skali awt ingt ak lekeh sngat xdk kwn . Heheh dak2 gurau jaa . Hmm ak bnyak kwn tp xtau laa ak diingati atau tak . Time skolah bkn men lg " weh mst rindukn smua ni lepas ni, jngan lupa contact tau nnt , hmm mst dh jarang bole jumpakn lpas ni , weh harap nnt dpt msok u skali " erghhh sngat2 menyampah dngan smua tuu buktinya sekarang xcontact tara mana pon . Hahaha okay laa dh masing2 pakat bawak haluan masing2 xkn ingt dh kata2 time skolah nuhh . xpa okay jaa xsedih pon xterasa pon bkn xpernah lalui smua tuu hati nii dh kental tauu . Ak dh penat sedih sbb laki dh penat sedih psai kwn2 so ak sedih tngok diri ak sendiri . Ak kena wake up and kena kuat mcm dlu . Jngan habiskn air mata untk sesuatu yg langsung xpenting . Jngan seksa diri sendiri . Hahaahahaha org xcari tu mknanya org xingt tak pon xperlukan ak wktu tuu . So org xnk ak lg tak ingin .. hehehe okay baii 👋

Friday, 18 March 2016

Move on .

luahan hati tini at 9:18 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Knapa ak rasa menyesal ? Knpa ak ceta smua tu ? Knpa ak mcm terdesak ? Knpa ak xpilih untuk berdiam dan simpan sorang2 problem tu ? Knpa ak xpikiaq matang ? Semua salah ak . Come on  u have to move on tini . Jangan hidup dlm pergantungan org dan belas ehsan org . tu smua about your past . forget it . U must forget it tini . Try to do something that make u happy and u have to face that problem .klau ceta kat org skali pon ya org tu bole dngaq tp belum tentu dya bole simpan rahsia ag . I'm really arghh stupid laa ak ni . Knapa masalah tu yg ak slalu pikiaq knpa mst dya ? Ak bosan ak dh give up weh . Ak nyesai pon xdk guna sbb benda dh jadi . Hidup tu ibarat roda kadang di atas kadang di bawah .bila di atas jngan pernah sombong dan bongkak dan bila di bawah jngan mudah putus asa . Itu ujian dari Allah . Trust yourself tini u can face all your problem . U have your family u can story about your problem kat family ag . Ag dah besaq weh tini jngan terlalu bergantung kt kwn2 . Try to do something . Wake up from your past . Yang mendatang ni lebih mencabar . Ak akan sambung belajaq entah laa dpt mana . Wktu tu mungkin jauh dngan mak ayah . Smuanya kena pndai jaga diri jngan lupa asal usul jngan mudah lupa diri jngan terperangkap dngan dunia remaja . Tini kan strong girl . Klau slamani bole ja sembunyikan masalah dngan senyuman dngan keriangan ag knpa skarang xbole ? Knpa ? Sbb dh xtahan ? Cry if u want to cry . Lepaskan smuanya . Nangis la klau dh xtahan jngan pendam lama2 lagi sakit . Sujud la padaNya . Allah fham semuanya . Allah nak duga ak sejauh mna kesabaran ak . Wake up tini come on .

Thursday, 17 March 2016

Result SPM ?

luahan hati tini at 12:58 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Terlalu bahagia bercampur duka sehingga lupa untk beritahu suatu perkara . Cewwah .. hahaha oklah actually result spm dh lma kluaq tetapi terlalu sibuk nk bercerita luahan perasaan xsempat nk bgitau result ak . first of all alhamdulillah syukur rezeki yg Allah dh bagi . Result ak xdk yg gagal alhamdulillah lulus semua . Ak kutip semuanya dari pada A ,B,C dan D . Haa tudia result ak gempak dk . Ak hebat kott sbb kutip smua tu org len kutip A jaa belambak ak kutip smua yg ada tp alhamdulillah smpai D aja mampu selebihnya ak xnak laa . Hehe klau kutip F jadi fail klau kutip G jadi gagal . Xmau xmau . Alhamdulillah la berkat doa mak ayah usaha ak doa cg2 dan terutamanya dngan izin Allah ak berjaya dlm spm ak walaupon ak bkn calon straight A . Okay dan ak harap dpat sambung study untk bidang perakaunan . Really2 obsess kat akaun tau . Haha satu2 nya subjek yg ak minat dan hope dpt laa teruskn study untk jd akauntan suatu hari nnt . Insyaallah amin .. doa2kan lah yee .

Monday, 7 March 2016

Mak ..

luahan hati tini at 11:46 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Satu hari nanti ALLaH akan amek mak kita balik..
Waktu tu kita kena terima..
Dan kita sebagai anak jangan duduk diam je..
Memang sedih.. tapi kena buat sesuatu sebagai penghormatan terakhir utk mak..
Anak-anak perempuan pergi mandikan mayat mak..
Tengok muka mak.. tengok lama-lama..
Ni kali terakhir nak tengok..
Lepas ni cuma dapat tengok kat gambar je..
Sentuh lembut2 badan mak..
Belai lembut2 badan mak..
Cakap dalam hati...
"Ni la orang yg lahirkan aku..
Yg besarkan aku..
Mak didik aku sampai aku jadi orang..
Mak ajar aku jadi perempuan yg baik..
Walaupun kadang-kadang aku kecikkan hati mak,
tapi mak tak penah marah aku..
Mak tetap nasihatkan aku..
Lepas ni aku dah takde mak..
Nanti satu hari aku pulak akan jadi mak..
Aku ganti pikul tanggungjawab sama mcm mak...
Tapi waktu tu mak dah takde..
Aku tak dapat nak manja dgn mak lagi..
Aku takde tempat nak bercerita..
Sebelum ni apa je rahsia aku kongsi dgn mak..
Mak... Aku sayang mak..
Camne kalau pasni aku rindu mak?
Camne kalau aku perlukan mak??"
Amek peluang terakhir ni..
Usap rambut mak...mcm mak usap rambut kita..
Cium pipi mak.. mcm mak cium pipi kita..
Tengok mak puas-puas..
Ni last kita dpt tengok muka mak..
Lepas ni takde peluang lagi dah..
Hati-hati jgn sampai air mata kita kena muka mak..
Nanti mayat mak sakit..
Sama-sama pakaikan baju baru mak..
Tengok mak..
Mak cantik tak?
Anak-anak lelaki pulak..
Jangan waktu mak dah siap pakai kain kafan,
kita masih sibuk kat luar rumah lagi..
Masuk rumah.. Renung mayat mak..
Renung lama-lama..
Ni last kita dapat tengok mak..
Ni la kali terakhir..
Waktu ni kita dah tak dapat nak cium tangan mak lagi dah..
Kita cuma dpt cium pipi mak sekejap..
Ni la last kita dpt cium..
Mak wangi sangat..
Lepas ni kita takde peluang lagi nak cium mak..
Cakap dalam hati..
"Aku jahat mcm mana pun mak tak penah buang aku..
Aku degil mcm mana pun, mak tak penah tak bagi aku makan..
Pada mak, aku tetap anak dia..
Dulu mak tadah muntah aku..
Mak cebokkan taik aku..
Mak dukung aku.. mak suap aku makan..
Mak marah aku sebab aku nakal..
Tapi mak tak penah benci aku..
Lepas ni aku tak dapat cium mak dah..
Aku tak dapat baring atas riba mak lagi dah..
Kalau dulu bila aku makan, mak tunggu temankan aku kat meja..
Mak tengok anak dia ni makan berselera..
Lepas ni aku tak dapat rasa lagi masakan mak..
Mak.. mana anak mak ni nak cari ganti?
Mak... mak dah ampunkan dosa2 aku ke, mak???"
Bila nak sembayangkan mayat mak,
kalau takleh jadi imam, jadi makmum je..
Cepat2 diri kat belakang imam..
Dulu mak selalu suruh kita semayang..
Arini kita semayangkan mayat mak..
Bila mayat mak nak keluar rumah, cepat-cepat kita pegang keranda mak..
Biar kita pikul.. kalau boleh semua adik beradik lelaki yg pikul..
Jangan bagi org lain.. Ni mak kita..
Dulu dia yg dukung kita..
Dia yg bawak kita dlm perut dia..
Takkan mayat dia kita tanak pikul?
Waktu jalan bawak mayat mak ke kubur tu,
ingat balik waktu mak pegang tangan kita..
Waktu kita baru pandai jalan..
Mak langsung tak bagi kita jatuh..
Skrg kita nak hantar mak pegi jauh..
Sampai kat kubur, jangan bagi org lain sambut mayat mak..
Adik beradik lelaki semua terjun dlm liang..
Sambut mayat mak.. Biar kita yg bukak ikatan kafan tu.. Biar kita pusingkan mayat mak mengadap kiblat.. Biar kita yg letak bantal tanah kat belakang badan mak..
Dulu mak pastikan kita tidur ada bantal..
Ada selimut... jgn sampai kena gigit nyamuk..
Ni kita last dapat tengok mak.. Lepas ni takde dah.. Waktu ni kalau kita ada dosa dgn mak, dah terlambat nak mintak ampun dah..
Biarlah kita yg uruskan mayat mak...
Bukan org lain..
Cakap dlm hati..
"Mak.. ni last aku dapat tengok mak..
Ni last aku dapat pegang mak..
Lepas ni aku tak dapat tengok mak lagi..
Aku tak dapat pegang mak lagi..
Aku tinggalkan mak kat sini..
Mak tunggu aku eh..
Sampai masa nanti aku akan jumpa mak kat sini..
Sementara ni mak duduk kat sini..
Aku pulangkan mak kat Tuhan..
Nanti aku doa utk mak.. aku hantar sedekah utk mak..
Mak jangan risau.. aku janji dgn mak.."
Dengar bebetul talkin utk mak kita tu..
Ni la pertama kali dan terakhir kali kita dpt dengar.. Balik je dari kubur mak,
cepat-cepat doa utk mak..
"Ya ALLaH.. aku redha Kau amek mak aku.. Kau ampunkanlah dosa-dosa mak aku.. Dulu dia lahirkan aku.. Dia didik aku.. Dia sayang aku, Ya ALLaH.. Kau sayangilah dia pula... Kau terimalah amal ibadat mak.. Kau luaskanlah kuburnya.. Kau naikkan darjatnya Ya ALLaH.. Kau haramkan api neraka buat mak aku, Ya ALLaH.. Jadikan mak aku hambaMu yg mulia.."
Pastu, ingat balik semua jasa mak..
Ingat balik apa nasihat mak..
Ingat semua pesan mak..
Mak suruh jaga adik beradik..
Jangan gaduh..
Kesian kat mak..
Dia tak senang kat sana bila anak-anak dia bermusuh..
Mak cuma boleh menangis je dari jauh..
Kita yg tinggal ni jangan lupa kat mak..
Hantar pahala utk mak kat sana..
Kesian kat mak..
Kalau kita yg mati, mak tak berhenti doakan kita.. sebab mak sayang anak-anak dia..
Takkan kita anak zalim sgt dgn mak?
Takkan kita ingat je tapi takde buat pape?
Tu mak kita.. Satu-satunya mak kita..
Bukan org lain..

Tuesday, 1 March 2016

Kejayaan !

luahan hati tini at 5:41 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

Esok dh hari rabu , lusa plk hari khamis ! 3/3/2016 tarikh yg bakal menjadi sejarah untk pelajar spm 2015 . Dimana wktu tu nmpk wajah kegembiraan tnda berjaya dngan cemerlang , wajah yg sedih tanda kegagalan dan yg menangis kegembiraan mahupon kesedihan . Mampukah ak pada hari itu mencipta kejayaan ? Mampukah ak pada hari itu buat mak dan ayah ak tersenyum kegembiraan ? Atau adakah ak mmpu melihat kesedihan pada wajah mereka apabila mendapat tahu keputusan ku . Semua org inginkan kejayaan . Straight A dlm spm siapa yg tak mahu ? Bahkan ak sendiri ingin merasa kejayaan sebegitu . Tetapi melalui usaha yg ak lakukan semasa spm xmmpu untukku pergi sejauh itu tetapi tidak mustahil dngan izin tuhan . Ak tak berharap untk dapat straight A dlm spm memandangkan ak bnyak sia2kn masa belajar ak . Apa yg bakal ak dapat pada tanggal 3/3/2016 nnt adalah hasil usaha ak selama ini . Tetapi ak hnya mmpu berdoa ketika ini agar ak lulus cemerlang semua subjek spm ku . Rezeki itu Allah dh tetapkan  Allah dah atur untuk setiap umat manusia . Tetapi sanggopkah ak melihat ayah dan mak sedih bila ak gagal dlm spm ku ? Ak tak sanggop tuhan . Sesungguhnya ak ingin berikan kejayaan untk mak dan ayah . Ak amat berharap ak lulus cemerlang semua subjek spm . Agar keputusan yg bakal ak dpat kelak melayakkan ak untk masuk universiti dan mencapai cita2 aku . Sesungguhnya ya Allah , makbulkan doa ibu dan ayah aku yg ingin melihat ak berjaya . Catatkan untukku kejayaan yg cemerlang pda 3/3/2016 nnt . Sesungguhnya ak mengimpikannya .

Monday, 29 February 2016

Mak & Ayah

luahan hati tini at 12:20 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

Ak masih ingat lagi ketika baru melangkah ke alam sekolah ayah laa peneman setia . Sentiasa teman sampai ak dh rasa berani untk berdikari . Ak di dalam kelas ayah pulak di luar kelas perhatikan ak . Ak rasa sngat selamat walaupon ayah tak ada sebelah ku tapi ak masih bole melihat ayah dri dalam kelas ku . Mak pulak sentiasa menanti kepulangan ku . Ak disambut bagai seorang puteri . Rasa tuu amat bahagia . Mak lah yg sediakn pakaian untkku ,sikatkan rambutku , rapikan diriku . Ya mereka dua insan yg terindah dlm hidupku .

Melangkah ke alam sekolah rendah . Ayah masih sama . Hntar ak sehingga ke pintu kelas . Selepas ak sudah duduk di tmpat ku baru ayah pulang untk ke tmpat kerja . Habis jaa kelas ak dh nmpk ayah ku menungguku tepat pda masanya . Lebih awal dri wktu kelasku tamat . Pulang dari sekolah mak dah siapkn makanan . Bila ayah sibuk kerja mak pulak pergi dan ambil ak dri sekolah . Sehinggalah ak sudah berusia 12 tahun ttp perkara yg sama mak dan ayah lakukan . Bila tiba waktu untk ambik result upsr ayah datang untk melihat result ku . Ak nmpak wajah gembira ayah ketika mendengar namaku sebagai pelajar yg mendpt 5A . Ya ak sudah membanggakn mak dan ayah ak ketika itu . Wajah itu ingin ak cium ingan ak dakap tetapi ak hanya mmpu salam tangannya sebagai tnda terima kasih ketika itu . Ak pulang ke rumah disambut bahagia oleh ibuku .wajahnya kucium ak dakap tubuhnya tnda ak gembira dngan keputusanku .

Melangkah ke tingkatan 1 ayah ttp sama temankan ak untk masuk daftar ke skolah menengah . Tapi tiba2 ak diminta untk tinggal diasrama . Ayah ak tidak dpat menghantar ku sperti dlu lg kerana perkara yg xdapat dielakkan . Ak terima ak masuk ke asrma . Ya ak menangis kerana selepas ini hidupku tidak sama lagi .ak perlu berdikari . Setiap hari kol ayah dan mak mengatakan yg ak nak sngat balik . Malam hari ayah sanggop datang ambik ak kt asrama sbb ak mmg dah tak tahan . Selepas itu mak ayah nasihatkn ak .ak terima dan ak tinggal semula di asrma .

Teringat lg bila time balik minggu jaa rasa malas nk balik asrma . Mak yang tolong packing barang , tolong iron baju , semuanya mak lakukan ak hanya perlu siap untk pulang ke asrma . Sehinggalah ak di tingkatan 3 .ak dah okay dngan asrma . Dah tak nangis lagi .

Tiba waktu ambik result pmr . Ayah datang temankn ak ambik result . Tapi ak bukan dikategorikn pelajar cemerlang .ak mendapat 5A3B pada ketika itu . Tapi ayah masih tenang masih senyum menandakan dia gembira dngan result itu . Pulang ke rumah seperti biasa mak tunggu untk tahu keputusan ku . Mak sama mcm ayah senyum tanda gembira .

Semasa ak di tingkatan 5 ak berjuang dngan spm . Ayah cuti kerja untk baca yassin untk ak . MAk baca yassin untkku . AYah dan mak buatkan air yassin untkku . Sentiasa berdoa untk mudahkn urusan ku . Dan sekarang ak sedang berjuang untk lulus dlm test jpj . Sedih ketika ak gagal untk test yg pertma . Mak dan ayah datang untk temankn ak . Masih sabar menunggu sehingga tiba giliranku . Sampai sahaja giliran ak ,ak menghampakan mereka . Ak gagal . Tetapi muka mereka masih tersenyum memberi semangat kepadaku bahawa "cuba lagi lepasni mst bole " . Dan ak pohon agar untk second test ak berjaya menggembirakan mereka .

Ketika ini umurku sudah 18 tahun dan adakah ak mampu memberi senyuman di wajah mak ayah ketika ak menerima keputusan spm pada 3/3/2016 nnt ? Adakan keputusan itu mmpu buat mereka tersenyum bahagia ? Ak tahu disebalik wajah yg bahagia itu terselit perasaan risau . Tapi ayah dan mak dpt sembunyikannya hnya dengan sebuah senyuman yg ckup manis . Sesungguhnya tuhan , doa seorang ibu dan seorang ayah itu hebat , ak pohon padamu agar makbulkan doa mak dan ayah ak yg ingin melihat kejayaan ku . Sesungguhnya kedua dua insan ini amat berharga dalam hidup ku .

Friday, 19 February 2016

Tiada guna

luahan hati tini at 12:58 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum

Okay ak dalam mood nk update blog ni sbb arr xtau nk kata apa dh . Ish klau boleh nk lpas perasaan ni dpan manusia xguna tuu . Hishh seriusly ak ckp blog ni ak bnyak ceta psai perasaan . Okay this is my blog so ikot suka ak nk tulis pasai apa , siapa , mengapa , bagaimana dan whatever laa . Ak juga ada hak untk tulis apa aja dlm blog nii pasai kehidupan ak . Ak bercerita xdk nk sebut nma sapa , siapa dya dan ak hanya mention dya sebagai manusia .

Kadang ak geram dan ak xmmpu nak lpaskan geram tuu . So ini fungsi blog ak . Bukan tujuan ak untk mnx org follow ak berjuta juta . Cukup sekadar ak nak lepas perasaan dalam blog ni . Kali rasa nk tulih tentang manusia seorang nii bernama lelaki ..

To my lovely and hensem friend ,
Thank you sbb hadir setelah lma menghilang . Seriusly setelah masok sekolah menengah dah lama tak jumpa kau datang balik cari ak . Ya mungkin hanya sebagai seorang kwn ak amat hargai . Dua tahun lalu kau msj ak sebagai kwan . Terlalu baik layanan kau berikan tak ubah seperti seorang puteri . Topup tak ada nak msj dngan kau , kau sanggop share , sanggop xtidoq 2/3 pagi sbb nak msj dngan ak . Datang sebagai seorang kawan tp setiap kata yg kau beri tak ubah seperti lelaki yg memberi harapan kepada seorang perempuan . Macam2 yang kau ucap kau ungkap sampai mampu mencairkan mna2 hati perempuan . Yaa kau bagi harapan yang tinggi . Sehingga sampai satu tahap ak yakin perasaan tuu . Dan kau kecewa kan ak apabila kau bertanya tentang ex kau yg kau sendiri tak tahu mana dya pergi . Baru ak sedar yang ak cuma tempat untk kau guna waktu kau bosan tmpat untk kau cari semula ex kau yg dh lama hilang . Mnx ak carikan no ex kau , mnx untk ak bagi fon dkt ex kau sbb nk ckp ngan msj dngan ex kau . Guna no ak sendiri msj yg mengatakan kau nak getback semula dngan ex kau . Wawww !! perasaan seorang perempuan yang diberi kata2 manis setiap malam, diberi harapan setiap kali msj dilayan tak ubah seperti puteri  hancur wktu tuu . Ak yang bodoh . Ak hanya tmpat untk kau guna ketika kau memerlukan . Kau tanya ak suka kan kau atau tidak ? Soalan apa sedangkan kau yg beri harapan kat ak . Ak bodoh ak salah menilai perasaan antara jujur atau pon mainan . Mungkin ak yang silap seratus peratus sbb percaya kan lelaki mcm kau . Ak lupa ak tak layak untk disukai mana2 laki .selama ak hidup ak hanya seorang perempuan yg menjadi org tengah antara perhubungan seorang lelaki dan perempuan . Ak salah dan ak msj mnx maaf pada kau . Mengharapkan kita bole jadi kwn biasa mcm wktu sekolah rendah tp ak silap smuanya dh berubah . Msj ak tak dilayan walaupon dari msj sebagai seorang kwn . JAdi ak sedar yang ak dah tak diperlukan ketika ini . Ak berharap ak takkan jumpa kau untk selama lamanya . Ak malu dengan diri sendiri malu sebab bodoh mempercayai mulut manis seorang lelaki .
A clear rejection is better than fake promises .

Tuesday, 16 February 2016

Dia Pencipta

luahan hati tini at 8:48 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah Allah bg ak kesempatan untk bernafas dan merasai nikmat di dunia ni . Sesungguhnya ak inginkn cahaya petunjuk Allah untk ak berubah menjadi baik . Ya ak mengaku ak bukan manusia yg baik . Ak xbole dikatakan baik lg sedangkan solat ak lengah2kan bahkan pernah ak tinggal xcukup lima waktu . Ak belum bole dikatakan baik selagi ak xmampu mengawal marahku . Ak tidak layak dikatakan baik sedangkan lidah dh mulut ku berkata sesuatu yg tidak baik . Sesungguhnya ak bukan manusia yg baik kerana hatiku yg sentiasa dipenuhi titik hitam .

Kadang kala rasa ingin berubah itu ada tetapi hati sendiri tidak tergerak untk berubah . Hanya di bibir sahaja mengucapkan kata "aku nak berubah " tp jawapan ada pada hati dan diri sendiri . Ya sememangnya ak seorang manusia yg penuh dngan dosa . Mungkinkah dosa yg ak lakukan ini menyebabkn doa ku tidak dimakbulkan . Ak sendiri sedar ak melakukan dosa itu  tetapa selepas memohon ampun dari Allah ak masih mengulangi perkara yg sama . Sehingga kan ak terbaca sesuatu dan ak sedar kita hanya mampu bergantung pada Allah sesungguhnya dengan izinNya akan berlaku sesuatu yg dikehendakinya .

Bila hati tak tenang menangis meminta ketenangan dari Allah sedangkan sewaktu gembira , ketawa sehingga lupa perasaan tu dari siapa ? Adakah ak jahil tetang agama mu ya Allah ? Setiap doa yg ak mohon ak mengharapkan diperkenankn doa itu ya Allah . Jika sudah tiba masa untk ku berubah kau bukakan pintu hati ini untk kembali ke jalan mu . Agar ak tidak lalai denga permainan dunia yg hanya sementara . Dan kau teguhkan lah hati ini ketika dalam usaha untk memperbaiki diri agar tidak tersilap langkah lagi . Amin ... terima kasih Ya Allah .

Monday, 15 February 2016

Gagal

luahan hati tini at 3:52 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..

Hampa ! Kecewa ! Sedih ! Marah ! Kesal ! Benci ! Sesungguhnya ak xdpt gmbarkan perasaan ak masa ni . Weh ak gagal test jpj hari nii . Tp bukan smua la gagal . Jln raya okay lulus . Dlm litar laa . Naik bukit elok dh . Hmm masuk ja parking failed . Yaa mmg xpatut salahkan kereta tp keta yg ak naik tuu sblum nii dh ada org len yg failed jgk . Why ? Sbb cekam keta tu laaa . Lepas sikit mati lepas sikit mati .. hmm bkn xtau ak cm na klau dh keta mampus terus xdk mood nk teruskn tp ak teruskn jgk dan keta tuu ttp buat hal . Weh sedih kot jpj suruh kluaq puakkkk dya cop GAGAL . Haaa puas laa . Kesian laa dkt ayah penat ulang alik antaq tp xlulus . Hmm arini mak ikot skali tp xlulus jgk . Penat mak mai tngok . Okay klau gitau kt org len yg keta tu buat hal mst org xmau caya kn ? Haaha mnalah keta boleh disalahkn mst lah yg bawak tuu org yg xpndai bwak sbb tu keta tu nk mampuih . Hmm tp ak bwak ak sendiri tau apa yg masalahnya . Okay xpa bkn ak sorang yg gagal harini . Bnyak lagi yg ikot jejak ak . Hope lpas nii second test bole buat elok2 noh . Jangan smpai ak pada tahap putus asa . Wktu tuu emosi yg mengawal segalanya .

Friday, 22 January 2016

"Gurauan"

luahan hati tini at 7:19 am
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum..

Ak sudah kembali semula ke rumah ku setelah seminggu ak berada di kampung tok ak . Waa seriusly seminggu kt sana ak tak sia2kan . Hmm p jalan2 ngan sepupu and mak saudara kesayangan , kuala perlis, makan steamboat , buat coconut shake , layan running man dngan sepupu , hmm p kebun tok tngok tok toreh getah . Haa cewwah buat mcm ak ni org bandaq sangat . Btw selama ni xpernah p pon tngok tok toreh getah . Yang paling lawaknya buat senaman ngan sepupu . Hmm gelak ja lebih . Merapu banyak senaman zumba la sngat . Hahaha . Tapi mmg best laa . Suasana kampung tuu sunyi ja pagi2 . Tak mcm rumah ak nma ja kampung tp tepi jalan raya . HAha setiap msa dngaq bunyi moto keta . Tp semua tu dah biasa .

Ok dah hbis cerita pasai cuti ak kt kampung . Now ak nk ceta pasai gurauan plk . Hahaa . Yaa semua manusia layak bergurau .. tapi hati2 dngan setiap gurauan tu . Dngan kata senang buat lawak laa kan . Haa kadang2 kita xsedaq yg lawak yg kita buat tu bole buat org len terasa . Ok mai cik nk bagi contoh , contohnya ok ak gemok , besaq , xelok smua org tu nmpk kt mata dya . Dari ak kecik yg dya tau apa yg dya kta hanya gurauan untk ak . Bila sesuatu yg betoi dan sangat2 lah kenyataan , for me it is not a joke . Dya seperti nk mengejek . Yaa ak terima hakikat tuu ak mmg gemok and when he sad that " haa , ag tak control laa mkn cuti ni ag tau ark koi besaq dh tu ag " .. pulamak itu bukan guarauan laa pakcik oiii . Ok u as an old man try to said like that to me and your daughter tweet that it just a joke . Ohhh for me no . I don't like it . Never like the joke like that . Gurauan apa yg dya cuba buat di depan ramai org and semua mata tertumpu kt ak wktu tuu . Ak xfham apa yg berguraunya ?? Ak sikit pon tak terhibur dngan gurauan tu laa .

Tolong !! Ak minx dari kecik asyik kta benda yg sama . Ok ak tak kta , ak tak lawan , sbb ak tau dya org tua yg cuba nk buat lawak serupa apa ntah ngan ak . So ak dh xlarat nk menghadap lawak dya yg belum tentu buat ak terhibur . Please klau nk melawak pon jngan kaitkn dngan bentuk badan org , image seseorang tuu , klau statement yg dikeluarkn tuu sebagai satu ayat untk gurauan and ia adalah benar dan maybe org tu akn terasa walaupon smua org anggap tu gurauan . Bagi org gemok mcm ak nii yes ak sedaq ak mmg gemok tak perlu nk tweet bg satu dunia tau kta ak gemok sbb ak sedaq diri ak sapa dan ak mcm mna . Tapi tolong ak mnx jngan bergurau pasai saiz badan ak dpan org ramai mcm tuu . Seriusly ak terasa laa sbb benda tu mmg betoi . Ak gemok langsung xdk bentuk badan yg cantik mcm anak dya . Wah .. kata kat org no satu seolah olah allah cipta dya sorang paling perfect kat dunia nii . Kalau ak nk tweet pasai dya dalam sehari pon tak habis so xnak laaa bazirkan masa ak dngan semua tu sbb ak ada kawan untk borak ramai kwn2 ak untk ak bersuka ria ramai ada wktu ak ssh senang . Ak bahagia sepanjang berkwan dngan kwn2 yg jujur . Alhamdulillah walaupon saiz badan yg gemok , yg besaq nii mampu mempunyai ramai kawan yg memahami . Tak nak kata bnyak2 kt dya tu sbb lagi ak kta serupa la cm mna dya kta kt org lain . Dya cuba untk bagi cermin kt org lain tetapi dya takot untk melihat dirinya sendiri dlam cermin sbb dya dngan org tuu sama ja . Ok kisah dari budak gemok .. terima kasih !

Friday, 15 January 2016

2016

luahan hati tini at 12:55 pm
Reactions: 
0 pujian buat saya

Assalamualaikum ..
Hmm today 15/1/2016 .. hahha happy new year .. wikwik dh tngah bulan dh bru wish happy new year . Mungkin 2 minggu yg lalu aku masih berada seperti katak dibwh tempurung . Haha oklah tak kesah asalkan dah masok 2016 so fatini ruslan dh menjadi tua apabila umor sudah menjadi 18 . HAhaha ok bdk lepasan spm yg asyik mereput dlm rumah melayan keboringan yg terlampau . Menunggu untk lesen kereta .. sentisa tidoq dan makan men fon dan berangan sambil merenung masa hadapan . Itulah rutin harian bg budak lepasan spm seprti aku .

Ok azam yg baru untk tahun baru . Hurmmm .. sntisa ada ja azam dan misi  . Awai tahun bkn main lg bersemangat last2 lingkop . So xnk banyak ceta kt sini yg pasti fatini akn berusaha untk tinggai perkara2 yg merapu yg xmsok akal yg telah fatini lakukan pda tahun 2015 .. sekian harap maklum .

Animated  Sparkly Love Heart
 

ORDINARY PERSON Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos